keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Liikenteestä

Arki rullaa eikä ihmeitä tapahdu. Aikani kulukseni olen päättänyt kirjoittaa jotain erilaista eli..

 Ajan täälä autoa PAJON, joten uudet liikenne säännöt piti opetella ja tottua hiukan erilaiseen rytmiin liikenteessä. Olen kerännyt viimeisen 1,5 kuukauden aikana eroja Suomen ja Kanadan välillä ja voisin vähän listata autoihin, liikenteeseen ja liikkumiseen liittyviä juttuja.
Osan olen varmaan aikaisemminkin maininnut, mutta ei kaikkea voi muistaa.

Tien nimet: 
Tien nimet on numeroita suurimmaksi osaksi. Olisipa suomessakin. Löytää helposti paikan pelkän osoitteen perusteella. Ajetaan 0 avenuea aina tallille.



Julkinen liikenne:
On huono. Tästä meidän ohi menee samaa tahtia busseja kuin kotonakin, mutta vähän kin kuin poiketaan kauemmas sitä ei ole. Bussissa ei myöskään anneta vaihtorahaa, eli sinulla pitää olla tasaraha kolikoina taskussa tai jäät miinukselle.

Kävelytiet:
On tosi kapeita. Kaksi ihmistä mahtuu kävelemään vierekkäin, ei enempää. Pyöräteitä ei ole, vaan he kulkevat autojen seassa, mutta joidenkin autoteiden reunaan on merkattu pyörille tarkoitettu kaistale.

Autot:
Joka kolmas vastaan tuleva auto on lava-auto ( jos sitä siksi voi sanoa), sitten on perheautoja ja pikkuautoja. Autojen rekisterikilvisä lukee mistä osavaltiosta ne on ja mistä kaupasta ne on ostettu. Meidän autoissa lukee Beautiful British Columbia ja ocean park ford ( vähän pitää mainostaa).

Poliisiautot:
Kaikki poliisiautot on pikkuautoja. En ole nähnyt yhtäkään isompaa. Niidene valot on myös sokaisevan kirkkaat. Eniten poliiseja liikkuu siviiliautoilla ja ne väijyy väärin ajavia puskien takana, varsinkin koulujen läheisyydessä.

Parkkipaikat:
Omat paikat handicapeille, perheille sekä isoille ja pienille autoille.

Oikealle kääntyminen: 
Tästä olenkin maininnut aikaisemmin. Eli oikealle saa kääntyä punaisia päin jos ei tule ketään. Tämä sääntö tuotti lapsille ennen aikaisia harmaita hiuksia, koska en ikinä muistanut kääntyä vaan kiltisti odottelin valon vaihtumista.

STOP- merkit:
Niitä on liikaa. Jokaisessa risteyksessä jollakin on stop. Eniten päänvaivaa tuottavat risteykset, joissa merkin alla lukee all-way tai 4-way. Molemmat tarkoittavat ilmeisesti samaa, eli kuka pysähtyy ekana menee ekana. Ainakin kaikkien on pakko pysähtyä.

Liikenne merkit muuten:
Kaikissa liikenne merkeissä lukee mitä pitää tehdä. Jos on kolmio siinä lukee yield, yksisuuntaisen tien merkissä lukee one way, liikenneympyrässä lukee roundabout. Mitä ideaa on merkeissä jos ne selostetaan vielä erikseen? Isoilla teillä on myös kylttejä jotka muistuttavat turvavyöstä, puhelimen käytöstä, nopeudesta ja ruuhka-aikoina jonon pituuksia.
weheartit

weheartit

Highway: 
Kehän tyyppiset tiet kulkevat kaupunkien läpi ja sisältävät paljon liikennevaloja, jotka on suunniteltu niin että saat pysähtyä jokaikisiin valoihin. Ihanaa ruuhka-aikana =)

Drive in:
Mihin vain voit ajaa autolla. Starbucks, tim hortons, wendys, mc donalds sekä tiedän yhden pankin missä on voi palvelun hoitaa drive inin kautta.

Autokoulu:
Useimmat lapset eivät mene autokouluun. En edes tiedä miten se tapahtuu. Eli auton perään saa L merkin kun täyttää 16, silloin saa harjoitella ajamista vanhemman seurassa. 17 vuotiaana saa N lätkän ja saa ajaa yksin tai yhden perheen ulkopuolisen jäsenen kanssa ja 19 vuotias saa pysyvän ajokortin. Väissä on jotain testejä mutta en ole enempää perehtynyt asiaan.

Bensa:
Bensa on halvempaa kuin diesel. Aika samassa suhteessa kuin kotona mutta päin vastoin. Tankkaaminen on sitten asia erikseen. Koneet on kauheen hitaita ja jos maksaa käteisellä ei saa tankkia täyteen, koska se pitää maksaa ekana. Luottokortilla se ei edes kysy paljonko haluaa vaan tankkaa niin kauan kunnes itse lopettaa tai tankki on täynnä.


Eroja löytyy vielä paljon lisää joten kirjoittelen niistä ehkä joskus.

Hope you like it =)

Netta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti